De jaargetijden

Het klimaat:

In de Algarve is sprake van een Middellandse Zeeklimaat met milde winters en niet al te hete zomers. De gemiddelde dagtemperatuur in december en januari schommelt rond de 18°C. 's Nachts koelt het dan af tot gemiddeld 8°C.

Als in februari(!) de lente begint is het overwegend zeer zonnig en aangenaam warm in de Algarve. De maximum temperaturen overdag liggen dan tussen de 15°C en 25°C.

Vanaf juli stijgen de temperaturen naar 30°C. Vanwege de ligging aan de Atlantische Oceaan is in de zomer de warmte overdag draaglijk en zijn de nachten met een temperatuur van 20°C aangenaam zwoel en verkoelend. Door de wat hogere ligging van Casa Mara zijn de avonden hier verrukkelijk.

Het najaar is vrij droog, zonnig en met warm zeewater. Vanaf november neemt de kans op een regenachtige dag toe.

 

Het water:

De Atlantische Oceaan is een stuk koeler dan de Middellandse Zee; het zeewater langs de Algarve is in de zomer 20°C met uitschieters in de nazomer tot zo'n 25°C. In de Algarve komt gemiddeld op slechts 10 dagen onweer voor. De zon schijnt hier ruim 3000 uur per jaar. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan is de vochtigheidgraad nogal hoog. In de zomermaanden is deze gemiddeld 60%.