Stranden

De goudkleurige zandstranden van de Algarve

De meer dan 100 stranden langs de kust van de Algarve zijn bekend over de hele wereld: door het blauwe heldere water, de spectaculaire baaitjes, de brede goudkleurige stranden, de beschermde natuurgebieden of prachtige duinen en het altijd aanwezige verkoelende briesje!

De hierna genoemde stranden liggen allemaal op korte afstand van uw vakantiebungalow Casa Mara en maken allemaal deel uit van het nationale natuurpark 'Ria Formosa'.

Ilha de Armona:

Het dichtstbijzijnde strand(je) is het strand van Fuzeta. Vanuit Casa Mara is het heel goed met de fiets te doen (ca 10km). Gaat u liever met de auto: er zijn parkeerplaatsen genoeg. Het strandje ligt direct buiten het dorp iets voorbij de haven. Ideaal voor kinderen!

Om op het grote strand aan de Atlantische Oceaan te komen neemt u aan de kade van het haventje het pontje dat u in minder dan 10 minuten naar de overkant brengt. Op zichzelf is dit al een leuk tochtje waarna u verrast zult worden door het kilometerslange schone zandstrand waar u heel gemakkelijk uw eigen rustige plekje zult vinden.

Praia do Barril:

Dit prachtige strand ligt enkele kilometers verder langs de EN125 richting Tavira. Neem de afslag Pedras del Rei en rij door dit bungalowcomplex tot aan de parkeerplaats bij het water rechts. Over een drijvende loopbrug komt u bij de opstapplaats van het boemeltreintje dat u in enkele minuten naar het strand brengt. Leuk voor de kinderen. U kunt er ook voor kiezen te gaan lopen over het voetpad langs de rails, maar met uw bagage wordt dat misschien wel wat te warm (ca 1,5 km). Bij het strand zijn enkele winkeltjes en terrassen waar u iets kunt eten en drinken. Direct vallen u de grote ankers op die ritmisch als kunstwerk in de duinen zijn geplaatst als rustplaats en herinnering aan het visserijverleden. O Barril is een 'Blauwe Vlag' strand en op ongeveer 1,5 km is een naturistenstrand.

Praia da Terra Estreita:

Nog geen 3 km verder langs de EN125 richting Tavira kunt u aan het haventje van het plaatsje Santa Luzia de watertaxi nemen naar dit 'verlaten' strand. De taxi vaart u in een kleine 5 minuten langs de vissersbootjes vol met aardewerk kruiken waarmee de inktvissen worden gevangen naar het grote maar vredige en serene strand. Hier zijn weinig of geen faciliteiten, zodat u zich Robinson Cruzoe op een onbewoond eiland waant en u kunt er de mooiste schelpen vinden. Santa Luzia is een schattig en pittoresk dorpje met vooral aan de boulevard een aantal uitstekende (inkt)visrestaurantjes.

Praia da Ilha de Tavira:

Vanuit de haven van Tavira brengt een pontje u in 10 minuten naar het prachtige, lange en kindvriendelijke strand van Ilha de Tavira. De boottocht, op zichzelf en met name voor kinderen, is al genieten en voert u door de rivier en een stukje natuurgebied naar de aanlegsteiger van het strand. Dit strand is aanmerkelijk drukker dan de eerder beschrevene en er zijn dan ook volop faciliteiten, waaronder bars en restaurants. Er is zelfs een camping en ook 's nachts is er vertier. Het strand is gekwalificeerd met de 'Blauwe Vlag', hetgeen o.a. betekent dat het tot de schoonste stranden van de Algarve behoort.

Ilha da Culatra:

Een paar van de mooiste stranden van de Algarve liggen in de buurt van Olhao, op de barrièrre-eilanden van het natuurpark 'Ria Formosa'. De eilanden Armona, Culatra, Farol en Barreta (de laatste beter bekend als Deserta, of 'verlaten') liggen allemaal op een betrekkelijk korte boottocht vanaf de haven van Olhao aan de boulevard en alleen al de tocht daar naartoe is een spannende belevenis op zich. Op het eiland Culatra wordt nog veel gevist en er zijn een aantal goede visrestaurants waar traditionele gerechten met vis en schaal- en weekdieren worden geserveerd. Op het ongerepte strand is het gegarandeerd vredig en rustig. Het heldere water is ideaal om te duiken en te snorkelen. Op de andere punt van het eiland ligt Farol, genoemd naar de vuurtoren die daar staat en daar is het al net zo schilderachtig en rustig. Barreta (of Deserta) is een waar paradijs, met een prachtig gouden strand en heel helder water. Er zijn echter geen faciliteiten, op de benodigdheden voor de activiteiten na. U kunt er windsurfen, boottochten maken en zeilen.