Wandelen

Wandelen in de Algarve:

Afgezien van de mooie zandstranden en grillige rotsformaties en baaien met uitzicht op steile kliffen, biedt het binnenland van de Algarve vele mogelijkheden om te wandelen en de lokale bevolking te leren kennen. Buiten de 'relatief' drukke vakantiegebieden vindt u in het binnenland heuvels en de schilderachtige dorpjes met de bekende witte huisjes, kerkjes en boerderijen. De groene heuvels gaan over in lage bergketens en tussen de heuvelruggen liggen langgerekte valleien met vruchtbare rode aarde.

De Via Algarviana: een goed bewaard geheim voor de (ervaren) wandelaar:

De Via Algarviana is een schitterende wandelroute en een absolute aanrader voor de ervaren wandelaar. Deze 300 km lange wandelroute loopt dwars door de Algarve van Alcoutim in het oosten, gelegen aan de grensrivier met Spanje, de Guadiana, tot het uiterste zuidwestelijke puntje van Portugal: Cabo de Sao Vicente, tevens de meest westelijke punt van het Europese continent. Het pad is deels gebaseerd op een oude pelgrimsroute en loopt via kleine dorpjes en oude steden in het binnenland.

Uiteraard is het mogelijk om een deel (of delen) van de Via Algarviana te bewandelen. Het 300 km lange pad is opgedeeld in 14 trajecten van 14 tot 30 km, die afzonderlijk kunnen worden gelopen. Een aantal van deze routes is heel goed te doen vanuit Casa Mara: u dient dan wel eerst (met de auto) een uurtje naar het noorden te reizen om dan het traject van uw keuze wandelend te verkennen. In Casa Mara liggen een aantal zeer gedetailleerde kaarten en mappen (1:25.000) van de meest interessante gebieden in de directe omgeving en op internet is veel Nederlandse informatie te vinden over deze bijzondere wandelroute, waaronder op www.wandeleninportugal.info.