Fietsen

In de omgeving van Casa Mara:

Wanneer u Casa Mara huurt, heeft u ook de beschikking over twee fietsen, een dames- en een herenfiets. De directe omgeving leent zich uitstekend voor het maken van leuke tripjes naar bijvoorbeeld Moncarapacho (voor de boodschappen), Fuzeta (met z'n haventje en prachtig strand) en Estoi (voor een bezoek aan het Palacio). Moncarapacho ligt op ca 2 km van Casa Mara en Fuzeta en Estoi op minder dan 10 km afstand. Betrekkelijk korte trips die u leren wennen aan de (geasfalteerde) wegen, het verkeer en de lichte glooiingen.

De Ecovia: 

Vanuit de westelijke Algarve, nabij Sagres, tot aan Vila Real de Santo Antonio nabij de Spaanse grens, ligt de 214 km lange fietsroute Ecovia do Algarve. Deze indrukwekkende route loopt grotendeels over onverharde wegen langs de kust. U geniet van de afwisseling met uitkijk over rotsen en de heerlijke blauwe, deinende zee met de uitgestrekte zandstranden enerzijds en het heuvelachtige landschap anderzijds. Langs de route is het natuurpark Ria Formosa gelegen, een absolute must voor vogelliefhebbers. De bewegwijzering voor de fietsroute is o.a. aan de hand van een blauwe lijn op de weg aangegeven, wat het fietsen door de Algarve gemakkelijk maakt. Alhoewel je soms het spoor wel eens bijster raakt, want de blauwe strepen en de aanduidingen zijn niet altijd meer overal even duidelijk of ze zijn verdwenen. Ook dat is Portugal!

De omgeving van Fuzeta en Tavira ligt midden in het natuurpark Ria Formosa en is gemakkelijk vanuit Casa Mara fietsend te bereiken! Het Ecovia-fietspad volgend kom je dan naast de bijzondere vogelsoorten ook ongetwijfeld flamingo's tegen. Ze komen voor op de zoutpannen en schorren en zoeken hier naar voedsel door met hun kop ondersteboven het water te filteren met hun snavel. Je ziet ze meestal in groepjes foerageren of (weg)vliegen. Vooral de lente-, herfst- en wintermaanden zijn heel geschikt om in de Algarve fietstochten te maken.  

Natuurpark Ria Formosa: 

In het oostelijk deel van de Algarve ligt tussen Faro en Tavira een 60 km lange gordel van eilanden en schiereilanden met daarachter een lagune. In 1987 werd het gebied uitgeroepen tot beschermd natuurpark. Het beslaat een oppervlakte van ruim 18.000 ha en is van groot belang voor trekvogels. Het vormt een belangrijke schakel tussen Europa en Afrika. Het is dan ook een internationaal erkend 'wetland'.

De lagune bestaat uit een labyrint van zoute moerassen, slikken, schorren, zoutpannen, zandeilandjes en kanalen. Een reeks zanderige eilanden en schiereilanden met lage duinen beschermt haar tegen de oceaan. Omdat het directe achterland op sommige plekken een stuk boven zeeniveau ligt, kunt u prachtig uitkijken over de lagune. Ook tijdens de landing vanuit het vliegtuig heeft u een prachtig uitzicht op dit bijzondere 'landschap'. Het is een oase van rust voor mens en vogel.

Langs de kust tussen Olhao en Quelfes is een bezoekerscentrum gevestigd en ook op internet is veel informatie te vinden, o.a. op www.wandeleninportugal.info.