Zwerfkatten

Iedereen die wel eens in een van de landen rond de Middellandse Zee is geweest, kent de problematiek van de alom aanwezige zwerfkatten. De Algarve in Portugal vormt daarop geen uitzondering en ook bij Casa Mara werden we eens vereerd met het bezoek van een zwart/witte poes. Duidelijk vermagerd en hongerig. En dat liet ze weten ook! Als rechtgeaard dierenliefhebber kun je dan maar één ding doen en dat is zo snel mogelijk naar de winkel om brokjes en blikjes te halen. Al snel kwam poes weer op krachten en besloot om het zich zo gemakkelijk mogelijk te maken waarbij het leek alsof zij ons in haar omgeving tolereerde! Na enkele dagen begon ze echt aan ons te wennen en begon ze ons meer en meer te vertrouwen. Zodanig dat ze besloot ons te verrassen met een viertal schattige kittens, die ze de dagen daarvoor angstvallig voor ons verborgen had weten te houden. Maar nu wij haar vertrouwen hadden gewonnen had ze kennelijk besloten dat het tijd werd de kittens te voorschijn te laten komen zodat wij ook de zorg voor deze vier kittens samen met haar op ons konden gaan nemen! En zo is dit verhaal begonnen: enkele dagen daarna moesten wij de warme Algarve weer verruilen voor het koude en natte Nederland en hoopten wij dat de volgende gasten van Casa Mara ons 'werk' zouden willen voortzetten. Het grappige is dat bijna alle gasten van Casa Mara het leuk vinden de katten twee maal per dag te eten te geven en het gevolg daarvan is weer dat er steeds meer katten komen: andere katten die als het ware ruiken dat er iets te halen valt en de nakomelingen van moederpoes en haar intussen volwassen geworden kittens, want ook dat ging allemaal door! De aanwas en groei van de kattenpopulatie begon een probleem te worden.

ADAPO

Om de aanwas tot staan te brengen zijn wij in contact gekomen met een regionale organisatie die zich inzet voor zwerfhonden en -katten. Deze ASSOCIACAO DE DEFESA DOS ANIMAIS E PLANTAS DE OLHAO (ADAPO) zorgt er o.a. voor dat door de inzet van ook Nederlandse vrijwilligers van tijd tot tijd gelegenheid wordt gegeven tot sterilisatie en castratie van honden en katten tegen gereduceerd tarief. Gelukkig komen wij enkele keren per jaar naar de Algarve zodat intussen alle nog aanwezige katten bij Casa Mara zijn 'geholpen'. In de afgelopen jaren hebben wij zo enkele tientallen katten kunnen laten helpen. Hun dankbaarheid uit zich onder meer door hun verdwijning(!) Ze zoeken wellicht een ander territorium: wij weten het niet. In ieder geval kan er geen sprake meer zijn van ongewenste nakomelingen die in het wild opgroeien met alle gezondheidsproblemen van dien. Overigens is de katten hier maar een kort leven beschoren: wij schatten zo'n 10 jaar. Niet te vergelijken met de huiskatten in Nederland die de beste medische verzorging krijgen, goed voedsel eten en niet dag en nacht buiten hoeven te blijven. De katten hier moeten nog wel eens voor hun leven vechten!

Eén familie

De huidige situatie is nu dat zich nog vier katten in de buurt van Casa Mara ophouden en zich van tijd tot tijd ook laten zien. Ze zijn één familie (oma met kinderen en/of kleinkinderen) en laten zich graag voederen. Sommigen zijn min of meer aanhankelijk geworden en laten zich zelfs aaien. Ze krijgen beperkte medische verzorging, hebben zich uiteraard heel goed aan de natuur aangepast en mogen daarom beslist niet het huis binnen! Wanneer de katten b.v. 's morgens en 's avonds wat te eten krijgen zullen ze verder totaal niet tot last zijn. Ze slapen en dommelen overdag in de zon of op een beschutte plek en 's nachts horen we ze nooit! Ze zijn zelfs aangenaam gezelschap!